Aveau averi uriase, erau in centrul atentiei si lumea parea a fi la picioarele lor. La mijlocul anilor 2000, epatau printr-un lux faraonic. Erau marii milionari ai Romaniei. Intre timp, multi insa au disparut de pe... "Harta averilor"!
In 2005, Gelu Tofan se numara printre cei mai puternici oameni de afaceri. In ciuda faptului ca afacerea lui cu anvelope inregistrase un recul, Tofan a recuperat prin extinderea pe piata moraritului. Averea lui era evaluata la 120 de milioane de dolari. In acelasi an, Gheorghe Netoiu era unul dintre cei mai in voga patroni din fotbal. Fost principal finantator la Rocar si Universitatea Craiova, Netoiu intrase in actionariatul lui Dinamo. Averea lui depasea 20 de milioane de dolari.
Tot in fotbal isi facuse un nume si celebrul Gheorghe Stefan, poreclit “Pinalti”, care isi construise un mic imperiu in domeniul prelucrarii lemnului. Topurile de specialitate il creditau pe acesta cu o avere de 9,5 milioane de dolari, in timp ce fratele unui alt patron din fotbal, Sergiu Sechelariu, care fusese secretar de stat in Ministerul Transporturilor, pusese pe picioare o afacere in constructii cotata la 8,5 milioane de euro. Azi, niciunul dintre acestia nu se mai regaseste printre cei mai bogati romani, afacerile lor fiind “virusate” grav de criza.
Asocierea cu lumea fotbalului pare sa fi fost un blestem nu doar pentru Netoiu, “Pinalti” sau familia Sechelariu, dar si pentru fratii Ioan si Victor Becali sau pentru Dumitru Bucsaru. In 2006, impresarii aveau o avere de aproximativ 70 de milioane de dolari, in timp ce fostul patron al Unirii Urziceni se mandrea cu 12 milioane de dolari in conturi. Intre timp, Bucsaru si-a sporit averea, atingand apogeul in 2009 cand se vorbea ca ar avea 80 de milioane de euro.
De atunci insa nimic nu s-a mai legat si mai multe afaceri i-au intrat in faliment, presa dezvaluind ca in prezent este la sapa de lemn. Nici fratilor Becali nu le-a priit perioada de criza, astfel ca nu-i mai pomeneste niciun Top al romanilor instariti.
De asemenea in 2006, primarul Busteniului Emanoil Savin castigase din tranzactiile cu terenuri aproape 15 milioane de dolari, iar investitiile in turism ii adusesera lui Janos Kurko (unul dintre cei mai influenti afaceristi din zona Harghita-Covasna) 23 de milioane de dolari.
In acelasi an, in industria alimentara, Dorin Dragoi (cu o avere de 60 de milioane de dolari) era printre principalii “jucatori” de pe piata, iar Liviu Galan (care in trecut cochetase cu echipa de fotbal FC National) isi declara o avere de 65 de milioane de dolari, bani facuti din telecomunicatii si comert.
Si constanteanul Gheorghe Verioti intrase pentru prima oara in topuri cu o avere de 20 de milioane de dolari, speculandu-se la acea vreme ca are zece nave in proprietare si o mare pasiune pentru imobiliare. Niciunul dintre imperiile financiare ale acestora nu mai are acum stralucirea din urma cu sapte ani.
De departe, cel mai mediatizat milionar al acelor vremuri a fost Irinel Columbeanu. Relatia cu Monica Gabor, care a tinut luni in sir primele pagini ale ziarelor, l-a propulsat in 2007 printre romanii cu cea mai mare notorietate. Iar averea lui era pe masura: 150 de milioane de dolari.
Si provincia furniza in acea perioada milionari pe banda rulanta, ale caror afaceri nu mai sunt inforitoare ca altadata: Iosif Armas – Mehedinti (avere de 200 de milioane de dolari), Costica Rusu – Bacau (45 milioane), Dinel Staicu – Dolj (100 de milioane), Cornel Penescu – Arges (190 de milioane) si Alin Simota – Hunedoara(65 de milioane).
La polul opus, au fost si afaceristi ale caror averi au explodat pur si simplu. Daca in 2005, Frank Timis detinea “doar” 290 de milioane de dolari, iar Ioan Niculae 200 de milioane, in prezent cei doi au averi cotate la 1,7 miliarde de euro!
Si averea lui Dinu Patriciu a crescut de la 450 de milioane de dolari in 2005 la 850 de milioane de euro. In aceeasi categorie se incadreaza si Zoltan Tsezari (de la 190 de milioane averea i-a sporit la 800), dar si Ovidiu Tender, de la 170 de milioane de dolari in 2006 la 680 de milioane de euro.
In topurile celor mai bogati romani de la mijlocul anilor 2000, nici urma de nume ca Gabriel Comanescu, Gruia Stoica sau Dorinel Umbrarescu. Daca primul dintre ei detine la aceasta ora o avere cotata de 550-600 de milioane de euro, majoritatea afacerilor privind platformele si utilajele pentru foraj maritim, Gruia Stoica si-a cladit imperiul in domeniul transporturilor feroviare, specialistii apreciind ca el are o avere de aproximativ 550 de milioane de euro.
Legat de Umbrarescu, “Regele asfaltului”, asa cum a fost numit afaceristul originar din Podu Turcului (Bacau), el a pornit afacerile de jos, lucrand initial ca sofer. Contractele cu statul i-au adus o avere de jumatate de milliard de euro, demonstrand ca si pe vreme de criza se pot face munti de bani si ca exista astfel si afaceri castigatoare.
Adrian Nicolae